Bogdan Blog

Starlink review, rețeaua de internet prin satelit a lui Elon Musk

Starlink, renumitul serviciu de internet prin satelit a lui Elon Musk, a fost lansat și în România. După 5 zile de așteptare de la comandă, momentul a venit. Router-ul și antena au ajuns din Germania, abonamentul este de 230 Lei/ luna iar costul echipamentelor hardware este de 2400 Lei.

Starlink folosește o rețea de sateliți pe orbită terestră pentru a aduce semnalul către antena. În mai 2021, existau peste 1.700 de sateliți Starlink, iar în septembrie 2022, SpaceX a ajuns să aibă peste 2.300 de sateliți Starlink funcționali pe orbită și peste 500.000 de abonați activi. La fiecare zbor Falcon 9 se mai lansează câte 53 de sateliți.

Astă vară am reușit să văd cu ochiul liber din Vama Veche acești sateliți ai lui Elon Musk.

Tot ceea ce vă trebuie pentru a pune în funcțiune Starlink vine într-un singur pachet: antena cu trepied, cablul și un router Wi-Fi. Nu trebuie configurat mai nimic, totul e pregătit pentru o experiență inedită a internetului Starlink. Antena se montează afară, e conectată printr-un cablu la routerul Wi-Fi care se pune la interior. După conectare, cei de la Starlink îți recomandă să aștepți 6 ore pentru o configurare completă a sateliților, astfel ajungi să ai viteză cea mai bună la internet.

Aplicația pentru smartphone Starlink are o opțiune pentru a verifică dacă există obstacole în calea antenei sau a routerului și asta pentru a le pune în cel mai bun loc posibil. Eu l-am testat la job, la 20 km de orașul Iași unde semnalul la internet e foarte slab iar conexiunea de la birou e prin fibră optică de la Vodafone. Mai jos se pot vedea rezultatele de speed test.

Speed test 1

Speed test din aplicatia Starlink

Dupa cele 6 ore de calibrare/ configurare, rezultatele arata cam asa:

Speed test 2

Speed test din aplicatia Starlink

Exit mobile version