Bogdan Blog

S-a lansat noul Apple iPhone 15

Apple tocmai a dezvăluit cel mai recent iPhone 15 și ceasul Watch Seria 9. Una dintre cele mai notabile noutăți este prezența portului USB-C pe noile modele iPhone, iar variantele Pro sunt construite din titan, oferind o serie de îmbunătățiri în această nouă generație.

Aceste produse vor fi disponibile începând cu data de 22 septembrie. Prețurile de pornire sunt de la 1.449 Euro pentru iPhone 15 Pro Max, 1.199 Euro pentru modelul cu 128 GB și 949 Euro pentru iPhone 15 standard.

Cu iPhone 15, ne bucurăm în sfârșit de o paletă de culori plăcute, chiar dacă nu sunt foarte saturate. Această abordare aduce un aer proaspăt pe piața telefoanelor, făcând o schimbare binevenită față de opțiunile tradiționale în alb, gri și negru, sau poate chiar nuanțele mai puțin vii.

Ecranul Dynamic Island a făcut și el intrarea pe noua generație de telefoane, aducând un punch hole pe ecran, împreună cu câteva îmbunătățiri pentru gestionarea aplicațiilor.

Seria iPhone 15 menține dimensiunile de 6,1 inci pentru modelul standard și de 6,7 inci pentru iPhone 15 Plus. Ecranul oferă acum o luminozitate peak de 2.000 nits și este protejat de un strat denumit “Ceramic Shield”, descris de Apple ca fiind mai rezistent decât orice sticlă de pe alte telefoane.

Camera principală dispune de 48 de megapixeli și o deschidere f/1,6. Algoritmul de procesare este mai sofisticat: efectuează un binning de 2×2 pixeli pentru a crea imagini de 12 megapixeli cu o iluminare excelentă, apoi folosește fotografia inițială de 48 de megapixeli pentru a adăuga detalii fine în acele imagini de 12 megapixeli, combinându-le pentru a obține o imagine finală de 24 de megapixeli.

Această abordare inovatoare aduce un plus de interes. Întotdeauna m-am întrebat de ce producătorii se opresc la simpla micșorare a rezoluției de 4 sau 9 ori prin binning. Cu alte cuvinte, de ce nu combinau informația privind luminozitatea cu cea referitoare la rezoluție mai mare, pentru a obține culori și detalii fine? Ei bine, iată că Apple a adus această inovație în noul său sistem.

De asemenea, noul iPhone beneficiază acum de port USB-C. Împreună cu telefonul, a fost lansată și a doua generație de AirPods Pro cu port USB-C, precum și căști pe fir cu USB-C.

Mai sunt și alte noutăți demne de menționat. Pe lângă funcția de apel de urgență prin satelit, acum poți solicita și asistență rutieră prin satelit de la AAA-ul american. De asemenea, noul cip UWB oferă o gamă de acțiune mai extinsă, permițându-ți să îți găsești prietenii chiar și în mulțime, așa cum a demonstrat Apple într-un exemplu la o distanță de 20 de metri.

iPhone 15 Pro și 15 Pro Max

Carcasa acestor telefoane este realizată dintr-un aliaj de titan, oferind astfel o combinație de rezistență și greutate redusă. Este important de menționat că aceasta constă din două straturi, cu titan la exterior și aluminiu la interior. Aspectul lor metalic este menținut cu o textură “brushed” și sunt disponibile în variante cât mai naturale, cu excepția unei nuanțe ușor albăstruii, alături de opțiunile clasice de alb, negru și argintiu.

De asemenea, slider-ul pentru modul de tăcere a dispărut de pe laterale, fiind înlocuit de noul buton multifuncțional Action Button, care poate fi configurat pentru a îndeplini diverse sarcini. Acesta poate opri sunetul, dar poate fi folosit și pentru a începe rapid o înregistrare vocală sau pentru alte acțiuni personalizate, inclusiv pentru legarea la scurtături (Shortcuts) pentru diverse funcții.

La nivelul chipset-ului, iPhone 15 este echipat cu noul Bionic A17 Pro, fabricat pe tehnologie de 3 nanometri și înzestrat cu un impresionant număr de 19 miliarde de tranzistoare. Acesta dispune de o configurație 2P+4E pentru nucleele de procesare, un GPU cu 6 nuclee și un Neural Engine cu 16 nuclee. Un aspect notabil este că iPhone 15 Pro oferă o prelucrare ray tracing cu o viteză de patru ori mai mare decât generația anterioară.

În ceea ce privește ecranul, noile modele vin cu margini mai subțiri, ceea ce conduce la o micșorare ușoară a dimensiunilor, însă diagramele ecranelor rămân neschimbate, cu 6,1 inch pe iPhone 15 Pro și 6,7 inch pe 15 Pro Max.

Camera principală menține un modul impresionant de 48 megapixeli cu o diafragmă de f/1,76. La fel ca și iPhone 15 Pro, modelul Pro utilizează un algoritm hibrid de binning pentru a combina detaliile din imaginea de 48 megapixeli cu cea luminoasă obținută prin binning la 12 megapixeli, rezultând o fotografie finală de 24 megapixeli. A doua cameră rămâne o opțiune ultrawide de 12 megapixeli. De remarcat este revenirea funcționalității de filmare 3D, unde camera ultrawide, împreună cu cea principală, pot realiza filmări 3D, funcție gândită pentru viitoarea cască Vision Pro.

A treia cameră aduce o diferență semnificativă între modelele Pro și Pro Max, dincolo de mărimea ecranului:

– iPhone 15 Pro dispune de un zoom optic 3x cu o diafragmă de f/2,8 și stabilizare optică.

– iPhone 15 Pro Max, pe de altă parte, oferă un zoom optic 5x, aceeași diafragmă de f/2,8, dar cu stabilizare suplimentară pe adâncime. Acest lucru înseamnă că senzorul se mișcă pe toate cele trei axe pentru o mai bună stabilizare a imaginii.

Ambele modele folosesc aceeași cameră de 12 megapixeli, iar varianta Pro Max aduce o soluție de zoom optic foarte bună, oferind 5x zoom – o valoare ideală care permite apropierea obiectelor aflate la distanță mare, fără a te lupta să le menții în centrul cadrului. Cu toate acestea, merită menționat că senzorul rămâne destul de mic, ceea ce limitează zoom-ul digital la 10x. Cu toate acestea, iPhone 15 Pro Max devine o alegere puternică pentru iubitorii de fotografie, în special pentru fotografiile cu zoom optic.

De asemenea, noul port USB-C oferă o conexiune rapidă de USB 3.0 la 10 Gbps, ceea ce facilitează transferul de date rapid, inclusiv transferul de fișiere video ProRes de mari dimensiuni prin cablu.

Preturile iPhone 15

iPhone 15: 949 € pentru 128 GB, 1.079 € pentru 256 GB, 1.329 € pentru 512 GB.
iPhone 15 Plus: 1.099 € pentru 128 GB, 1.229 € pentru 256 GB, 1.479 € pentru 512 GB.
iPhone 15 Pro: 1.199 € pentru 128 GB, 1.329 € pentru 256 GB, 1.579 € pentru 512 GB, 1.829 € pentru 1 TB
iPhone 15 Pro Max: 1.449 € pentru 256 GB, 1.699 € pentru 512 GB, 1.949 € pentru 1 TB.

Exit mobile version