Bogdan Blog

Rolex achiziționează retailerul elvețian Bucherer

Într-o mișcare revoluționară ce a creat undele de șoc în industria ceasurilor, Rolex a anunțat recent achiziționarea istoricului retailer elvețian Bucherer. Această decizie strategică marchează o expansiune a Rolex în spațiul consumatorilor, perturbând piața ceasurilor de lux.

Achiziția a stârnit atât anticipații, cât și curiozitate cu privire la impactul său potențial asupra pieței mai largi a ceasurilor. Cu peste un secol de moștenire și o prezență globală de 100 de locații, inclusiv 30 în SUA, achiziționarea unui ceas Bucherer înseamnă ceva în sectorul de retail al ceasurilor de lux.

Această mișcare strategică a Rolex, cel mai important brand de ceasuri din lume, semnalează o atenție sporită acordată vânzărilor directe către consumatori.

“Va fi interesant să vedem cum se va dezvolta această achiziție și ce efect va avea asupra pieței în ansamblu, dar acum mișcarea le oferă Rolex o cale directă către consumatori pentru ceasurile lor, ceea ce nu exista anterior”, a declarat Joshua Ganjei, CEO al European Watch Company.

Prin integrarea Bucherer în operațiunile grupului Rolex menținând în același timp conducerea, Rolex este pregătit să-și consolideze controlul direct asupra ofertei sale de produse. Această sinergie îi conferă Rolex capacitatea de a obține o cotă mai mare din marja de profit, care în trecut ajungea în buzunarele dealerilor autorizați. Aceasta nu doar asigură o rentabilitate mai mare pentru Rolex, ci și consolidează capacitatea sa de a investi în inovație și design.

“Rolex a lucrat în mod asiduu pentru a obține un control tot mai strâns asupra produselor lor, iar aceasta le va permite să obțină o marjă suplimentară (aproximativ 35-40%) care anterior ajungea în buzunarele dealerilor autorizați”, a declarat Ganjei. “De asemenea, le oferă un control mai mare asupra programului lor recent lansat de ceasuri certificate pre-posedate. Nu este clar ce efect va avea această mișcare asupra partenerilor lor de retail existenți, dar nu pare să fie în favoarea lor.”

Roman Sharf, fondator și CEO al Luxury Bazaar, un dealer de ceasuri de pe piața gri, a adăugat: “Această mișcare… le permite să obțină nu doar marja retailerului, ci și valoarea pieței secundare a ceasurilor lor cele mai căutate, prin intermediul propriului lor program certificat pre-posedate. Această achiziție va determina cu siguranță o disproporție în alocarea noilor modele, determinând dealerii mai mici autorizați de Rolex să concureze cu retaileri mai mari, inclusiv cu Bucherer, acum deținut de Rolex.”

Sharf a prezis că acest lucru “va alimenta și mai mult piața gri” și am putea vedea Rolex adoptând ruta “pe care a luat-o Audemars Piguet și mulți alți producători: boutique-ul deținut de companie”.

În ceea ce-i privește pe cei de la Rolex, aceștia au menționat în comunicatul de presă că “colaborarea dintre Rolex și ceilalți retaileri oficiali din rețeaua sa de vânzări va rămâne neschimbată.”

Dar acest lucru nu i-a împiedicat pe alții să împărtășească perspectivele lui Ganjei și Sharf. După anunț, Watches of Switzerland – care vinde ceasuri Rolex, Piguet și Cartier – a înregistrat o scădere semnificativă a acțiunilor, subliniind natura esențială a mișcării.

Watches of Switzerland a subliniat poziția Rolex printr-o declarație: “Rolex a confirmat că nu va exista nicio schimbare în procesele de alocare a produselor sau de distribuție ale Rolex,” conform Reuters.

În prezent, 53 dintre punctele de vânzare ale Bucherer distribuie ceasuri Rolex, în timp ce 48 distribuie marca Tudor (o companie soră a Rolex). Bucherer este, de asemenea, un centru oficial de service post-vânzare pentru mărci, iar mecanicii de la atelierele sale de service au fost instruiți de către companie. Potrivit Rolex, după aprobarea tranzacției de către autoritățile competente, Bucherer își va păstra numele și va continua să funcționeze independent.

Unul dintre aspectele intrigante care mărește semnificația achiziției Rolex a Bucherer este absența unui moștenitor direct în linia genealogică a familiei Bucherer. Jörg Bucherer, în vârstă de 86 de ani, nepotul fondatorului Carl-Friedrich Bucherer, conduce acest retailer istoric elvețian. Cu toate acestea, fără un succesor clar pentru a continua moștenirea Bucherer, decizia de a vinde compania către Rolex nu este doar o mișcare strategică de afaceri, ci și o reflectare a dinamicii în schimbare din cadrul peisajului orologeriei.

Exit mobile version