Bogdan Blog

Colaborarea Swatch x Blancpain ar putea fi mai impresionantă decât MoonSwatch

În zilele noastre, când Nick Hayek Jr, CEO-ul Swatch și creatorul fenomenului MoonSwatch, prezintă cele mai bune idei – cele care definesc industria, cele care schimbă jocul – îi place să facă asta în timp ce trage dintr-un trabuc. Mai exact, un Nicaraguan Gilbert de Montsalvat Gran Toro Classic.

Cel puțin așa a fost cazul la sediul Swatch săptămâna trecută, când, împreună cu Marc Hayek (CEO Blancpain), a anunțat că Swatch și Blancpain se vor uni pentru a crea o colecție unică de ceasuri care ar putea sparge din nou internetul.

Ce știm despre colaborare

Discuțiile între Swatch și Blancpain au avut loc începând din august 2022, la șase luni după lansarea MoonSwatch, dar Nick Hayek spune că aceasta a fost una dintre multele opțiuni pentru următorul pas mare al Swatch.

“De la lansarea MoonSwatch, am avut discuții cu reprezentanții mărcilor de lux [care nu sunt din grupul Swatch], prieteni cu noi, care doreau să fie a doua opțiune pentru o astfel de colaborare”, spune Hayek. “Argumentul lor a fost că am mulți clienți tineri care aspiră, dar nu-și pot permite un ceas de 30.000 sau 50.000 de dolari, deci dacă fac o colaborare cu Swatch, în felul în care ai făcut-o cu Omega, pot ajunge la mai multă lume cu numele meu, cu istoria mea, cu ceea ce vine.

Așa cum au prezis mulți oameni de când Swatch a lansat o reclamă criptică vineri trecută, colaborarea s-a concretizat cu Blancpain, în principal datorită entuziasmului hotărât al nepotului său Marc de a explora această oportunitate. Bineînțeles, Marc a avut avantajul cunoașterii retrospectivelor (a fost martor al succesului instant al MoonSwatch), dar Nick spune că exista o distincție clară între modul în care Marc a abordat acest proiect viitor (cu entuziasm) față de modul în care CEO-ul Omega, Raynald Aeschlimann, l-a abordat (cu un grad de teamă).

Acest lucru are sens din mai multe puncte de vedere, nu în ultimul rând pentru că Omega este o marcă de ceasuri mult mai cunoscută (gândiți-vă la James Bond și Jocurile Olimpice), așa că avea cu siguranță mai mult de pierdut dacă colaborarea nu ar fi fost potrivită. Pe de altă parte, Blancpain, cu o istorie impresionantă și o poziție superioară în lumea ceasurilor de lux, nu este la fel de bine stabilită în peisajul orologic mai amplu. Oportunitatea unei astfel de colaborări ar deschide conversații mai largi, ceea ce înseamnă că mai mulți oameni ar afla despre Blancpain și despre ceasurile sale.

Ce se întâmplă cu designul?

Din perspectiva designului, știm că Gregory Kissling (Șeful Proiectelor Speciale pentru CEO-ul Grupului Swatch) a lucrat îndeaproape la această nouă colaborare, la fel cum a făcut-o și la MoonSwatch. Având această informație, este probabil să existe mai multe elemente de design gândite cu atenție și așa-numite “ouă de Paște” în această colecție de ceasuri unice care cu siguranță vor face referire la istoria și patrimoniul Blancpain.

Din ultimul teaser Swatch, știm că această colecție va conține cinci ceasuri, fiecare numit după unul dintre oceanele lumii. Oceanul Indian, Oceanul Atlantic, Oceanul Pacific vor face referire la modelele moderne Blancpain, iar oceanele mai extreme, Oceanul Arctic și Oceanul Antarctic, vor face referire la modelele istorice Blancpain.

În timp ce culorile cadranului sau specificațiile nu sunt cunoscute, putem confirma că fiecare ceas va prezenta culori noi de bioceramică, iar paleta de culori a fiecărui ceas este inspirată de un nudibranch specific nativ pentru oceanul respectiv.

Pentru cei care nu știu (noi inclusiv), nudibranchii sunt un tip de melc de mare. Mai precis, sunt moluște marine cu corp moale care nu au cochilii externe. Există mai mult de 5000 de specii de nudibranchi în cele cinci oceane, așa că Swatch și Blancpain au decis că ar fi distractiv – și în concordanță cu angajamentul Blancpain față de oceane – să selecteze cinci specii care reflectă culorile noilor lor ceasuri.

“Ei sunt foarte colorați și joacă un rol important în echilibrul ecosistemului marin”, spune Gregory Kissing. “Ei consumă alge nedorite care protejează coralii și sunt hermafrodite, ceea ce înseamnă că se pot reproduce singuri”, adaugă el. Ideea inedită de a folosi nudibranchii ca inspirație pentru culori a venit de la Marc Hayek, care, pe lângă faptul că este CEO-ul Blancpain, este și un pasionat de scufundări.

Având în vedere că Blancpain are recunoașterea necontestată de a fi lansat primul ceas de scufundare original din toate timpurile – înainte de brandurile precum Omega și Rolex – sub forma iconicei Fifty Fathoms (care, întâmplător, sărbătorește anul acesta 70 de ani), mulți entuziaști ai ceasurilor de scufundare speră (și se roagă) ca legătura colaborării cu cele cinci oceane să indice prima versiune accesibilă a unui Blancpain Fifty Fathoms.

Combinând asta cu atracția nostalgică și pozitivă a jocurilor anterioare Swatch în industria ceasurilor de scufundare – cine mai are un Swatch Scuba Happy Fish? – avem potențialul unei perspective foarte atractive. Dar toate se vor dezvălui la momentul potrivit.

Vom lăsa aici cuvintele legendarului maestru al ceasornicăriei, Jean-Claude Biver, de când a achiziționat Blancpain în 1982: “Nu a existat niciodată un ceas Blancpain cu mecanism cuartz și nu va exista niciodată.”

Domnul Hayek Jr. a confirmat că lansarea în magazine va fi exact la fel ca în cazul MoonSwatch. Va exista o valiză galbenă în vitrinele tuturor magazinelor Swatch din întreaga lume, unde ceasurile vor fi disponibile spre vânzare începând cu data de sâmbătă, 9 septembrie. Acestea vor apărea și în buticurile Blancpain, dar numai ca exponate.

Această nouă colecție Swatch x Blancpain va fi disponibilă în magazinele Swatch începând cu data de sâmbătă, 9 septembrie.

Exit mobile version